Thursday, December 16, 2010

Dapat Kerja :)

Popular Bookstore

woohoo! finally aku dapat kerja!
okaay,tadi masa aku dngn fadhil jalan2 dkt parade (please refer to 'ipoh parade' post),kitorang masuk popular jap.
aku la ajak dia,aku ckp aku nk tngk ada kerja kosong x?

masuk2 je popular,kami terus pergi kat cashier n tanya ada kerja kosong x?
then ah moi cantik tu pun ckp,"u pergi tanya dekat itu pejabat belakang sana"

dengan hanya melemparkan senyuman,aku terus pergi kat office tu.
ketuk2 je pintu pejabat,ada aunty tanya, " #$%^&*%??" <-- bahasa cina
aku pun balas " i'm malay"
aunty pun menjawab " aiyoo, sorry r. haa,u mau apa?"

then aku pun ckp la aku nk kerja kat sini,n dia pun bagi satu borang ni.
serious banyak kena isi -__-

then after isi borang tu,aku pun bagi balik borang tu kat pejabat.
lepas tu terus manager popular panggil aku. interview terus! 

btw,tngk balik gmbr kt atas ni.
ada lelaki cina tengah jalan keluar dari popular kan?
itulah manager popular! (aka boss aku -.-)
nama dia brian.

brian pun tanya aku beberapa soalan.
haha,xde lah susah mana soalan dia.
setakat soalan " u sanggup tak bla bla bla?" " u sanggup tak ni ni ni?"
n jawapan aku " saaanguuup!"

then dia pun bagitahu gaji.
sebulan RM700,tak termasuk overtime.
so,kalau termasuk overtime,should be more lah kan?

n part yg susah sikit working hours dia lah

seminggu kena kerja lima hari
dalam lima hari tu, tiga hari kena kerja dari pukul 10am - 10pm.
hari berikutnya 10am-6pm ataupun 1pm-10pm

fuh,12 jam bhaii. 
tapi lantak lah,duduk rumah pun boleh buat apa je. bosan je
baju kerja sume diorang akan sediakan.

haha! welcome to adulthood mard!
brian cakap,"tahniah,u boleh masuk 1st january ni"

aku terus sms family aku ckp pasal kerja ni.

guess what?
mak aku ckp " gaji pertama untuk mama kan? adat istiadat lah katakan"

i will mom,i will :)
(tapi bukan sume!!)

1 comment:

Nurul Nasreen said...
This comment has been removed by the author.