Saturday, April 2, 2011

Nasib malang si promoter -.-






Stress + Bengang + Desperate -.-
sebelum cerita ini dimulakan, ada sedikit amaran untuk pembaca yang ingin membaca post ini.
post ini boleh dikategorikan sebagai PG13 sebab terlampau banyak carutan atas sebab aku bengang -.-

okaay,seperti yang korang maklum, aku ni promoter kat Parkson,Ipoh Parade.
and there is a thing that you should know about we,the workers of Parkson;
it is the "carta organisasi"


Manager
    ^
    |
    |
    |

Mr Puru (aku x tahu pangkat dia apa)
    ^
    |
    |
    |
Store Manager
    ^
    |
    |
    |
Executive ( KAK SU )
    ^
    |
    |
    |
Supervisor (parkson) dan Supervisor (brand)
    ^
    |
    |
    |
Parmanent
    ^
    |
    |
    |
Part-timer (aku)

* okaay,carta ni aku buat sendiri based on my own observation. *

seperti yang terpampang kat atas, aku kuli batak -.-

cerita nya bermula seperti ini;

perasan tak nama KAK SU tu aku bold jelas jelas?
aku sengaja buat macam tu untuk bagi korang semua tahu bahawa post ni mengenai dia

Kak Su ni memang terkenal di parkson,tanyalah semua pekerja kat parkson siapa dia, pasti semua kenal.
x kira lah pekerja tu cleaner,promoter atau cashier,kak su still dikenali ramai.

and ramai orang x puas hati dengan dia.
sebab dia ni asyik2 cari pasal dengan promoter.
SELALUNYA dan SEPATUTNYA dia akan marah promoter/pekerja yang buat kesalahan.

tapi aku pun tak paham lah kenapa, dia ni 24 hours x puas hati dengan aku.
serious aku tak tipu.
kalau korang kerja dengan aku,komfem korang boleh nampak,jelas gilaa!
okaay2,kalau x percaya sila add Zahier,Ali Imran atau mana2 promoter parkson yang lain dan tanya " kak su sayang ahmad amirul tak? "

komfem jawapan diorang " 'sayang' sangat -.- "

bukan apa, si kak su ni suka cari pasal dengan aku n marah aku sana sini
padahal aku x buat salah apa2 pun.

antara contoh kejadian ;

peristiwa satu ;

aku tertanya-tanya bila nak dapat gaji, so aku pun pergi jumpa parmanent lama aku untuk tanya pasal gaji
(dulu aku kerja jenama arrow, then tukar jenama Revsport )

ketika sedang aku bertanya, Kak Su JERIT nama aku.

" AMIRUL!!! MANA KAUNTER KAMU?! PERGI BALIK SEKARANG! "

then aku balas ;
" akak, saya datang sini bukannya sembang. saya nak jumpa parmanent saya. SALAH KE? "

dia pun balas :
" ARRRGGHH!! NO EXCUSE! KO BALIK SEKARANG!"

lancau hang x de excuse! bodoh betul. dah la dia JERIT, gilaaa dowh.
time tu semua orang tengok aku,macam aku ni penjenayah je -.-


xde lahh,kalau dia tanya aku dulu or cakap slow2 sumpah aku x panas. ni jerit sana sini.
hoi! orang pekak yang x boleh dengar pun panas la kalau orang tengking dia!

then aku pun balik la tempat aku 

peristiwa dua;

masa tu dah pukul 6 ptg,
FYI,pukul 6 tu adalah masa rehat.

jadi aku pun tinggal kan lah tempat kerja aku dan terus pergi rehat.
masa otw aku nak pergi makan, aku singgah kat tempat kerja kawan aku,Jia Qian.
aku singgah kat tempat dia sebab aku nak ajak dia makan.

okaay, tepat aku tiba kat tempat kerja dia, kak su menjerit lagi.
" AMIRUL!!! BALIK KAUNTER KAMU!! "

aku menjawab 
" apa masalahnye ni kak? saya nak pergi rehat ni! "

kak su membalas 
" AHHH! MAKAN KAT BAWAH! BUKAN DOK LEPAK KAT KAUNTER ORANG LAIN? "

aku meninggikan suara
" agak agak la kak oi!! saya nak ajak dia makan! mamat ni pun makan pukul enam gak! "

dia sumpah x nak kalah n marah aku lagi 
" NO EXCUSE! KO TURUN SEKARANG! "

pembaca yang dihormati sekalian, babi kan situasi ni?

peristiwa ketiga;

dulu aku kerja kat fair, so aku selalu rasa bosan n sembang dengan kawan aku
sejujur-jujurnya, aku akan keluar berjalan keluar dari tempat aku sejauh 3 meter macam tu. 
n guess what?
3 METER PUN KENA MARAH BHAIII!!!!!
(dari fair depan entrance 1st floor ke crocodile atau pierre cardin)

sumpah gampang gila
orang lain lari dari tempat kerja dari hulu ke hilir x kena marah pulak?
fuck betul.

yang pelik nye, kalau dia nak marah aku sebab bersembang,
ASAL AKU SORANG JE KENA MARAH? MEMBER AKU YANG SEMBANG NGAN AKU TU HANTU KE WEIHHH??!

(sori kawan2 parkson, teman tak bermaksud yang teman dok geram sebab hampa sume tak kena marah -.-)

*end of peristiwa 3 *

oh btw, kak su sangat2 observe aku.

n kalau aku pergi tandas lain pun dia akan tanya,
" ko nak pergi mana tu?!"
 
n ada satu masa ni, tandas first floor tutup, so aku terpaksa melepaskan tekanan air di second floor.

n guess what? kak su marah lagiiii!!!!!

kak su : " ko pergi mana tadi mirul?! "
aku : " kencing kak"
kak su : " tandas kat sini! yang dok pi tandas kat atas buat apa? sengaja nak cari tulang kan?! "
aku : "tandas first floor tutup kak. diorang nak cuci. "
kak su : " ahhh! banyak je alasan ko! kalau aku pergi tengok tandas tu bukak sekarang, siap ko! "

lepas tu dia pergi check tandas. sanggup dowh dia pi check tandas semata-mata nak marah aku -.-
dan BINGO! aku betul!

haram jadah, hang dah tahu hang salah, bukan hang nak dok mai kat cek mintak maaf ke apa kaaan?
fookeymax!

ouh, ada lagi satu benda yang korang harus tahu pasal kerja kat sini.

dekat sini ada satu benda yang dipanggil " couching "
(atau lebih senang digelar sebagai surat amaran )

haa,couching ni selalunya dibagi kat promoter yang buat masalah.
n couching ni kak su yang suka bagi kt orang!

setakat ni x de siapa boleh kalah kan aku laaa..
aku ada 4 couching bhaii!
gempak x gempak??

nampak sangat kak su tu 'sayang' aku sampai bagi aku 'surat cinta' banyak2 kaaaan?

pundek -.-

semua orang x paham asal dia x puas hati dengan aku sampai macam tu sekali.
ouh, dia ni janda tau! ada anak sorang.

maybe sebab muka aku macam ex-husband dia, x pasal2 aku jadi tempat "jejak kasih" dia kaaan?

bayangkan dia jumpa nye supervisor parkson (Sok Ha) n cakap macam ni depan aku
" Sok Ha, u tahu ke. ini budak a PROMOTER PALING JAHAT wo dalam parkson ni! "

butoh hang,apa aku buat sampai jadi paling jahat ntah -.-

okaay, apa yang korang dah baca tu semua nya flash back.
n ini ialah perkara yang terjadi sekarang sampai aku mengambil keputusan untuk meng-femes kan dia kat blog aku ni

aku pernah berhenti kerja 2 minggu lalu atas sebab nak rehat,
then 1 april lalu, aku masuk balik kerja.

ok laa, aku admit, eventhough kak su dah anti aku, n aku pun sumpah dah kena blacklisted dah, aku serious x jumpa tempat kerja lain. 

so aku terpaksa la kerja kat parkson lagi sebab aku nak cari duit lagi.

then waktu aku dapat kerja, aku terserempak dengan kak su dalam office.
masa tu aku jalan dengan parmanent aku.

lalu kak su bersuara ;

" AIYAAA!! YOU AMBIL DIA KERJA LAGI KE? DIA NI DAH LA PROMOTER YANG X BOLEH HARAP! KUAT MAIN N LARI KAUNTER JE. KALAU SAYA SUMPAH SAYA TAK AKAN AMBIL DIA KERJA LAGI WO. "

then parmanent aku pun cuba back up aku sebab dia tahu perkara sebenar.

then kak su X PUAS HATI (lah kot)
dia bagitahu Mr PURU!!! (orang besar parkson)
(sila tengok balik carta organisasi di atas)

" Mr PURU! INI PROMOTER KUAT LARI KAUNTER PUNYA! SAYA PUN TAK TAHU LA KENAPA DIA BOLEH MASUK KERJA LAGI! "

then mr puru balas (dngn style bapuk dan pondannya)
" lagi sekali i nampak u jalan, I KELUARKAN U DARI PARKSON TERUS! "

wadehel?! aku ni jahat sangat ke funtart? ko tngk muka aku ni mcm babi gila kejam sngt ke sampai x buat kerja?

xpe2 aku sabar lagi.

tapi kejadian selepas ini aku sudah over the limit lah pulak.

okaay,sila gunakan daya imaginasi anda untuk membayangkan tempat kerja aku.
aku sekarang bekerja di Pierre Cardin (ye aku dah tukar brand lagi)
kaunter pierre cardin tu bersambung dengan jenama Kent
n ada satu tempat di Pierre Cardin SANGAT berhampiran dengan Kent,iaitu di depan fiiting room.


okaay,ketika itu aku sedang berdiri n sembang dengan kawan aku yang kerja dekat kent.
aku ada dekat PIERRE CARDIN (iaitu di tempat aku sendiri)
ketika kami sembang,macam biasa kak su muncul dari perlihatan.

masa tu dia diri jauuh sikit dari kami, n sumpah dia jerit kuat -.-
" AMIRUL!! MANA KAUNTER! APSAL KAMU NI SUSAH SANGAT NAK DUDUK KAUNTER SENDIRI HAA?!! "

aku sumpah penat nak bergaduh dengan dia, n aku just senyapn angguk kepala, then dia jerit lagi
" MANA KAUNTER KAMU?!!"

n aku jawab 
" kat sini"

macaam biasa dia x nak kalaah ;
" AHH! KALAU KO DUDUK SITU TAPI TAK TENGOK KAUNTER BUAT APA??!!"

bodoh ke apa janda ni? aku duduk kat tempat kerja sendiri pun nak marah. so hai punya orang!

( so hai ialah bahasa cina yang bermaksud bodoh. tapi kalau ditranslatekan jadi bahasa melayu ialah, pantat busuk) <-- aku x tipu

agak2 korang lah, apa perasaan aku time tu?

then beberapa jam kemudian, aku jumpa kawan aku kat Kent
okaay, Kent dan Pierre Cardin sebelah-sebelah kan?
time tu ada promoter lain, jenama smalto.
Smalto tu yelah jauh sikit dari tempat dia tauu.

ketika aku tengah jumpa kawan aku, TIBA TIBA ada suara yang familiar gilaaa
" AMIRUL!! APA MASALAH KAMU HAA??!! "

haram jadah, aku dia marah,promoter smalto yang terang lagi bersuluh lari kaunter tu rilek je. kena tegur pun tak. -.-

keesokkan paginya,
waktu tu parkson pun x bukak lagi, yang ada hanyalahpekerja-pekerja nya saja.
time pagi2 tu gak kak su datang serbu aku.

n cuba teka?
betapa x puas hati n dengki nye dia kat aku sampai dia bagitahu parmanent aku yang
SEMALAM AKU KENA TANGKAP DENGAN SECURITY SEBAB LARI KAUNTER.
babi la weihh!!
agak-agak la sampai nak fitnah aku!

aku lari kaunter pun tak!
security datang jumpa aku pun tak!
babi sungguh dia fitnah aku kat parmanent aku.

dia ckp mcm tu n suruh permanent aku kalau boleh berhenti kan aku
gampang ke x gampang?
mula2 permanent aku percaya ckp dia, then aku pergi kat permanent n explain kt dia.
kawan2 aku sume cakap yang aku x keluar langsung dari kaunter pierre cardin hari tu.

n parmanent aku pun ckp
" haiyaaa, saya pun tak paham la mengapa dia blacklist u wo. saya sudah ambil ramai orang kerja tapi ini baru first time. "

see? memaang terbukti yang aku innocent gila!
ouh n parmanent aku ada cakap
" tapi kalau dia paksa i berhenti kan u, i terpaksa la.. kita bekerja di bawah parkson maa. tapi saya harap saya tak perlu berhenti kan u la"

sumpah kak su babi!

Ali bertanya




Aku menjawab



sila tengok macam mana aku mencarut



* sila click untuk gambar saiz besar *

ouh, lupa nak cakap,
kak su ni ialah melayu x sedar diri!
nama je melayu, tapi x pernah tolong melayu!

kalau ada chinese yang buat salah, dia x marah langsung!
tapi kalau melayu, memanjang mengamuk nye.
(tapi x seteruk dia marah aku laa )


btw, thanks a lot sebab baca luahan hati aku.
n please tinggalkan komen untuk memotivasikan diri aku or menyejukkan hati aku.
xpe, kalau xde blogspot pun, hantar comment as an anonymous ke?

thanks!
(sorry sebab aku x boleh nak bawak masuk kamera kat parkson n tangkap gambar kak su sume )

29 comments:

Ali Imran said...

Hidup Mirul!hidup Mard!
Kak Su tu contoh orang yg menjatuhkan kaum sendiri. Bodo sial dia. tgk nnt aku datang prade,aku tangkap gambo dia. Aku send kt ko nnt. Jgn riso haha. Kita sebarkan muka janda ni serata blog!

Mardy (",) said...

ali! aku berbesar hati dengan tawaran kau! ayuh! kita bersatu!!

Irza Marziela said...

Disebabkan aku boring, aku baca belog kau ni. Dan serious kesian doe ngan kau mard. Tabahkan hati weyh, memang kalu aku, aku resign sudah. Takpe takpe, doa org teraniya selalu termakhbul kan kan? Ngee~

Mardy (",) said...

tu la pasaal. aku doakan kak su tu naik pangkat n kena pi parkson kat negeri lain oh -.-

Irza Marziela said...

Haha .. baik jugak kau tolong doakan dia naik pangkat. Klau aku, aku doakan dia kena buang teruih, then datang melutut kat aku. LOL XD

Mardy (",) said...

bagus jugak idea tu? nanti aku try praktikkan! :D

=Paan said...

haha, kesian kau mard, aku pon kne gak ngan boss aku, kteorg sume tk ske dia. tpi tk la seteruk kau. aku tau kau nk cari duit, but if kau kne cari duit in that condition, forget it la. baik kau berhenti. tk sampai hati tgk kau camtu everyday. If kau berani kau report la kat atasan. tapi kau kne cari backup. because if kak su celaka tu finds out kau report, habis ah kau, klu ade kawan back up okay la sket.

lightglow said...

btol mard, bgs la kalu kw dh b'henti tuh.. org cm tuh, kat akhirat tuh dpt la nti paycheck dy tuh,.. tpi en, bangga aku ngan kw ouh, sbb kw sbr ngan dy sbb pkir nak crik cuit.. kalu aku, dh mkn penyepak sedap aku tuh. tpi en, at least kw dh ada pngalaman ni, nti kalu kw jmpa species dy lgi kw dh tw cm na nak cope ngan org cm tuh.

Neeza T. said...

kesian dowh kau
sabar je ahh
kalau aku,lama dah aku berhenti
before berhenti tu aku kasi 'hadiah' kt kak su tu
gila punya olang

Mustaqim said...

hek3.. ko behenti je la mard... jd mcm aq... pnganggor terhormat.. huhu

Mardy (",) said...

thanks paan,teah,neeza n mus :)

Writer . said...

bapak lucu punya janda XDD

afeeqaiman said...

kak su? haha.
nanti aku gasak die. jangan risau.

Lylla Abul'As Nazlan (: said...

Comel gila mard :p

Azrin said...

memang malang nasib ko..

Muhd Khairullah said...

weh, kaw benti kerje je laa, kesian bebeno aku tgok kaw. bos aku baik jee ngn aku. aku rasa bos kaw tu masalah kot. cuba kaw baik baik ngn die, jumpa die and soft talk? tanya kenapa die tak puas hati -____-"

FARAH said...

kak su tu mcm kak limah je weh. gila sewel.

Anonymous said...

bley x cite sket cemane ghupe kak su tu??
t'ingin nk knekan die...hahahhaha...

Anonymous said...

uh, mard...ko bru tau betapa HELL nye kerja kt parkson enn. aku pun da nk benti. hahha. pe lg, bg je surat resign kt dorg then bakar parkson uh. hahaha. :D -biha :)-

puteri masquerade said...

actually , lawak gak crite nih . sorry sbb saye gelak gelak altot saye ptot rase simpati . eyh , tp saye simpati tau . saye paham sbb saye pown part time promoter . kat tmpat keje saye pown ade org camni , suke carik salah org ! hoho . tp bkn janda laa . xD xD sabo sabo . tp agk agk da tabuley na sabo , sekeh jea pale die lelaju . saye ase btol la kot , mke awk ni ade iras iras ex-hubby die . tu yg die asek na dengki ngan awk tu kot . heheehh :)

rara psychopath said...

huu ,, sabar je la .. sket gak aty bce crite mard nih.. perggghhh ,, lw sye jdi mard . sumpah sye mmg ngalan dye abes2 , ta paya bgi dy menang .. sialan nye org tue .. (mule la tu na mencrut aq nih ,,)

AL said...

MARD@MIRUL...KO DA BAGI DYE MAKAN STOKIN DA?BAGI SPENDER PON BOLEY GAK..

Ammy said...

Day , whattheheck lah weh itu kak su . Agak sama lah our condition bt mine not so bad lahh . teruk kan orang macamtu , kat robinsons pun ada lahanat . wooooo , memng fofular lahanat . HAHAHAH . Sabor je lah

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Zack Kool said...

saya rasa dia suka awak..sebab tu dia wat gitu..

Anonymous said...

sebab perangai kau lembut sgt kot org sng buli kau.. drp ayat kau ni, mcm budak laki yg pndai menari je.

Ayoi Semak said...

klo nak kerja parkson tapi x de spm cuma ade pmr je .. agak boleh lpas x masuk parkson . please tolong saya

Unknown said...

kesiannyeee XD

Anonymous said...

Yg smalto lari counter tuh part time ke permanent ?